Latijn: geschiedenis

Het Latijn is ontstaan in de streek Latium (oorspronkelijke bewoners: Latijnen), vandaar de naam van deze website. In Latium - zelfs nu nog een huidige provincie in Italië - lag en ligt de stad Rome; de thuisbasis van de Romeinen. Van daaruit is het Romeinse rijk uit gaan breiden tot het rijk zelfs tot buiten het huidige Europa was gegroeid. Op deze manier werd ook de taal van de Romeinen zover uitgespreid.

De Latijnse taal is sterk beïnvloed door het Etruskisch. Onder andere het alfabet (ook mede door het Grieks, niet te vergeten) en verschillende woorden. Dit komt doordat de Etrusken (of Etruriërs) lange tijd over de Romeinen heersten. Toen de Etrusken de baas waren, waren de mensen in Rome voornamelijk boer. Met andere woorden: niet veel om te vrezen.

Wat betreft de val van de Etrusken moet daarover gezegd worden dat het niet de Romeinen zelf waren die de Etrusken versloegen. Het waren de Italiërs en de Kelten (Galliërs) die regelmatig aanvielen en de Etrusken langzaamaan verzwakten.

Toen de Etrusken sterk verzwakt waren, rond 450 voor Christus, waren het nog steeds niet de Romeinen die de opmars begonnen tegen de Etrusken. De Kelten namen de streek over, en zo werd ook Rome overgenomen. Het mocht nog tot 265 voor Christus duren voordat de Romeinen veroverden.
Vertalingen Latijn, vertalingen Grieks, woordenlijst, mythelogie, latijnse uitspraken, via nova vertalingen, romeinse school, Latijn, Grieks

Onze aanraders

Learn Spanish with Educado