Olympische goden » Athena

Pallas Athena, of kortweg Athena, was godin van de strijd én van de wijsheid. Dit is ook één van de redenen dat ze Ares (god van de oorlog) meermaals de baas is geweest. Niet alleen had Athena een strijdlustig karakter, ook was ze intelligent. Ze was de beschermer van handwerklieden en kunstenaars en tevens van verschillende steden - niet in de laatste plaats Athene.

Een bekende mythe is die van Athena en Arachne. Toen Arachne hardop had verkondigd dat zij de beste weefster was en dat zelfs de goden niet aan haar kunsten konden tippen, had ze haar kaarten van tevoren al verspeeld. Als donderslag bij heldere hemel was daar Athena, die verhaal kwam halen. Het werd een wedstrijd, waarbij de ene nog mooiere weefkunsten liet zien dan de ander. Tot op een bepaald punt, Arachne een troef speelde.

Alle zonden van de goden, van Zeus tot Athena zelf, werden in het doek geweven. In een roes bleef ze weven en beeldde ze alle misstappen van de goden één voor één uit in prachtige figuren en landschappen. Alle omstanders waren geschokt, want dit soort zaken werd alleen over gefluisterd en werd zeker niet op zo'n manier tentoongesteld.

Toen Arachne eenmaal klaar was met het weven en uit haar roes raakte, besefte ze ineens wat ze gedaan had. Ze rende naar buiten en deed een poging tot zelfmoord. Athena stond er verbaasd bij te kijken en besloot dat een talent als dat van Arachne niet verloren mocht gaan. Toen heeft ze het nagenoeg levenloze lichaam van Arachne in een spin veranderd, zodat ze voor altijd zou kunnen weven.

Dit is de reden dat de angst voor spinnen ook tegenwoordig nog arachnofobie wordt genoemd. In de taxonomie zitten alle spinnen in de klasse "spinachtigen", met Latijnse benaming "arachnida". Dit hebben we dus aan Athena te danken.

Athena is een veelbesproken figuur in allerlei mythen en sagen, omdat haar rol cultureel gezien heel erg groot is. Zowel de strijd als de kunst zijn belangrijke elementen in zowel de Griekse als de Romeinse manier van leven geweest. Je zou zelfs kunnen zeggen, dat dit door de jaren heen niet eens veranderd is.

Onze aanraders

Learn Spanish with Educado